Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Steinbeck, John - Hrozny hněvu

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Román Hrozny hněvu je vrcholné Steinbeckovo dílo. V roce 1940 získal za tento román Pulitzerovu cenu. V knize se setkáváme s farmáři, kteří s nadějí v lepší zítřek odchází z domova za prací do Kalifornie.

John Steinbeck se narodil 27. února 1902 v Kalifornii ve městě Salinas. V Kalifornii žil většinu svého života. Studoval 4 roky na Stanfordově univerzitě biologii, ovšem studia nedokončil. Prošel řadou příležitostních zaměstnání pohyboval se v nižší společnosti, dá se říci že poznal život, seznámil se s různými lidmi. Tyto zkušenosti se staly inspirací pro jeho budoucí literární činnost, která byla jeho hlavním zájmem. Za druhé světové války působil jako reportér v Evropě, zúčastnil se americké invaze a pobyl v SSSR. Po válce začala jeho pověst slábnout, ovšem i přesto v roce 1962 získal Nobelovu cenu za literaturu. Byl třikrát ženatý, třetí manželství prožil v New Yorku. Zde prožil stáří, změnil své životní názory, dokonce stranil americkému zásahu ve Vietnamu, nesouhlasil s protestními hnutími mládeže hlavně Hippies. Zemřel 20. prosince 1968.
Mezi další díla J.Steinbecka určitě nesmíme zapomenout na novelu O myších a lidech z roku 1937, nebo na nejrozsáhlejší román Na východ od ráje z roku 1952.

Hrozny hněvu - vyprávění začíná v Oklahomě v jedné malé restauraci u dálnice kde nej- častěji zastaví řidiči kamiónů. Tady se setkáváme s jedním z hlavních hrdinů a z členů rodiny Joadových. Tom Joad který se vrací z vězení kde byl zavřený za zabití se vrací v podmínce domů a u této restaurace se zeptá řidiče kamiónu jestli by ho nesvez. Řidič to má od majitele zakázané, ale Toma sveze. Když vystoupí z kamiónu potkává kazatele. Dávají se spolu do řeči Tom se dozvídá, že kazatel už dávno kazatelem není. Jdou spolu do vesnice kde Tom bydlel se svou rodinou. Těší se domů, ale když přichází k domečku kde všichni bydleli zjišťuje, že je prázdný. Nemůže pochopit co jeho rodinu dostalo z domku, ale hlavně co je vyhnalo od pole. S kazatelem si sednou před dům. Najednou se objeví soused, který Toma zná a vypráví mu všechno co se za čtyři roky kdy byl Tom ve vězení stalo. Skoro celá vesnice musela zastavit půdu bance a ta teď po nich chce buď peníze nebo půdu. Úroda byla špatná a tak lidé nemají peníze. A tak jim nic jiného nezbývá než zkusit štěstí jinde. Mezi vesničany se objevili letáky, že v Kalifornii, která je sice daleko, shánějí česáče ovoce a bavlny. Všichni prodávájí svůj majetek a kupují staré vraky aut. Odjíždějí hromadně do Kalifornie. Tom poslouchá souseda a honí se mu hlavou podmínka kterou dostal při propuštění z vězení. Nakonec se dozvídá, že jeho matka a otec i se sourozenci jsou ve vedlejší vesnici u strýčka.

Druhý den brzy ráno se vypraví Tom i s kazatelem na cestu do vesnice. Když dorazí domů mají všichni radost že se s Tomem setkávají protože Kalifornie je daleko a už by se nikdy nemuseli potkat. Matka je obzvlášť ráda protože Tom je nejstarší a s ledasčím jí na cestě pomůže. Všichni se těší na Kalifornii jak se nají a jaké tam bude teplo a všeho dostatek. Kromě bratrů Ala a Noe má Tom jěště sestru Rózu Šaron, která je vdaná a čeká se svým mužem dítě. Má mladšího bratra a sestru. Bydlí s nimi i babička a dědeček, kteří jsou už velmi staří, ale na Kalifornii se těší. Rodina koupila staré nákladní auto kam zabalila zbytek majetku a za všechny věci které prodala šetří peníze na cestu. Po poradě se všichni vydávají na cestu i s kazatelem. Celkem jich cestuje dvanáct.

Cesta je únavná a rodina má problém s dědou který na poslední chvíli nechce jet a tak ho naloží násilím. Auto je přeložené, musí jet pomalu, často musí stavět. Na jedné zastávce večer, když si chtějí odpočinout po dlouhé jízdě se seznámí s rodinou která má rozbité auto a už málo peněz. Joadovým umírá dědeček a Wilsonovy jim pomáhají s pohřbem. Nakonec jim Al s Tomem spraví auto a ráno vyráží rodiny spolu na další cestu. Mají dvě auta a tak jsou míň přeložená. Ujedou další nekonečné kilometry a auto se znovu zastaví. Nedá se nic dělat a Wilsonovy zůstávají v táboře sami, Joadovy musí jet dál. Peněz už moc nezbývá všichni jsou špinaví a unavení. Babička která od pohřbu svého manžela není ve své kůži je velice unavená. Umírá na cestě v náklaďáku. Přes hranice by je nepustili a tak matka zamlčí zprávu o babiččině smrti a přejíždí hranice. Za hranicemi nechají babičku na státní útraty pohřbít.

Jsou ve vysněné Kalifornii přejeli obávanou poušť. Vydávají se hledat práci. Zastavují v nedalekém táboře kde se setkávají s lidmi kteří jsou v Kalifornii delší dobu a dozvídají se že práce je málo a když tak velmi špatně placená. Muži, kteří najímají česáče jich mají dostatek a tak mohou cenu za práci určovat. Dostávají se tam také do prvního konfliktu s policií a díky kazateli Tom ve vězení. Kazatele policie odvede. Během cesty odchází manžel Rózy. Róza to nemůže pochopit a myslí si, že se Conií vrátí. V táboře jim za opravu auta poradí místní kde je vládní tábor a prý i práce. Vydají se na cestu. Ještě stačí ujet před skupinou chlapů, kteří jdou vypálit tábor. Zákon je jasně na straně domorodců a ty si dělají co chtějí. Rodina se konečně dostává do vládního tábora. Tam si připadají po dlouhé době jako lidi. Tábor má svoje vlastní zákony. Policie tam nesmí. A lidé si střeží svůj tábor sami. Joadovi jsou překvapeni čistotou. I lidé v táboře jsou milí. Konečně si můžou odpočinout. Tom dostává hned první den práci. Všechno vypadá dobře. Tábor má i svoje sociální zařízení a matka, která celou dobu rodinu drží po hromadě si konečně oddychne. Dcera je těhotná a potřebuje trochu čistoty a jídla. Dvě malé děti jsou také moc unavené. Všichni si myslí, že do zimy budou bydlet ve vlastním. Po půl roce stráveném v táboře, ale musí odejít protože to, že Tom, sehnal práci byla opravdu mimořádná událost. O práci je velká nouze.

Joadovi nemají vůbec žádné peníze a tak ač neradi odcházejí. Jedou zase dál za poslední peníze koupí benzín a dostávají se za podivných okolností do tábora, kde se češou broskve.

Bydlí v domku. Hned jak přijedou jdou všichni česat ovoce. Dostanou aspoň trochu peněz a za to málo si koupí jídlo. Večer jde Tom na obhlídku tábora, když přijížděli, u brány stávkovali lidé. Setkává se s kazatelem, ale než si stačí cokoliv říct přichází stráž. Jeden strážný zabije kazatele. Tom nemůže jinak a strážného udeří. Ten se sklátí na zem, ale předtím stačí ještě Toma uhodit přes obličej. Tom jde tajně domů. Všem je jasné že tady nemůžou zůstat. I místo slíbených peněz jim dávají za práci polovinu přesně podle slov kazatele. Rodina odjíždí zase do neznáma nejmladší syn je nemocný z nedostatku jídla. Tom se musí skrývat.

Úplně náhodou se dostávají na plantáže kde se začíná česat bavlna. Bydlí ve starém vagónu a protože jsou zvyklí bavlnu česat, i si vydělají dost peněz. Zase po dlouhé době se dobře nají a vyspí se v teple. Dokonce si koupí i nové oblečení. Tom se skrývá nedaleko a matka mu nosí jídlo. Bydlí venku a hodně přemýšlí. Lidé se začínají bouřit a krajem jdou zprávy o odborech. Problém nastane když jeho mladší sestra řekne, že její bratr někoho zabil a že se musí skrývat. Tom odchází daleko od rodiny. Práce ubývá, blíží se zima. Začíná hodně pršet. Joadovi stojí před rozhodnutím co budou dělat dál. Auto by musel řídit Al, ale tomu se pryč nechce protože si v táboře našel dívku a chce být s ní. Tom je pryč a Róza brzy bude rodit. Dítě se narodí mrtvé. Venku prší čím dál víc. Budou muset odejít. Voda zaplavila celý dobytčí vagón.

Po neúspěšně akci, postavit hráz, Joadovi opouští pěšky a v dešti vagón. Snaží se najít suché místo. Přichází do stodoly kde je už jedna rodina, otec a syn. Otec je na smrt vyčerpaný, protože místo aby sám jedl, dával všechno jídlo synovi. Ani v téhle chvíli matka neztrácí hlavu a zachrání muži s velkou pomocí Rózy život.

Knížka je velmi smutná. Tu rodinu vlastně nic pěkného nepotkalo. A i taková pro nás samozřejmá věc jako je práce, nebyla. Nikdy jsem knihu od tohoto autora nečetla a mile mě překvapilo vyprávění ze kterého se dozvídáme opravdu něco ze života lidí, kteří žili v té době. Možná si přečtu román Na východ od ráje, který jsem viděla už jako film.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT